Hizmetlerimiz
Mesleki Yeterlilik Belgesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu, Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir, nasıl alınır, Mesleki Yeterlilik Belgesi veren kurumlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi Örneği, Mesleki Yeterlilik Belgesi Erteleme gibi birçok konuda size bilgi vereceğiz.

İstediğiniz takdirde CERTURK ile iletişime geçerek bu belgeye sahip olabilirsiniz !..

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununa 4 Nisan 2015 tarihinde, eklenen madde ile belge zorunluluğu başlamıştır. Kanuna göre,

“Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının;

25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte,

24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte,

26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte,

11/11/2018 tarihinde yayımlamış olduğu dördüncü tebliğ ile 36 meslekte,

03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğu beşinci tebliğ ile de 26 olmak üzere toplam 143 meslekte belge zorunluluğu bulunmaktadır. 

Zorunluluk kapsamındaki meslekler

  • Metal,
  • Makine,
  • Otomotiv,
  • Enerji,
  • Tekstil, Hazır Giyim, Deri
  • Elektrik ve Elektronik
  • İnşaat    
  • Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme,
  • Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenler ilk önce belge almak istedikleri mesleğe ait yeterliliği olan bir kuruluşa başvurması gerekmektedir. Bu kuruluşlara mesleki yeterlilik kurumu sitesinden ulaşabilirsiniz. Şirketimiz bu konuda başvuran herkese yardımcı olmakta ve başvuruları değerlendirmektedir. Başvuru ardından başvurusu değerlendirilen ve onaylanan adaylar hem teorik hem uygulamaya dayalı mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulur. Başarılı olan adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Nitelikli ve belgeli iş gücünün gittikçe önem kazandığını ve işverenin nitelikli ve belgeli işçiler tercih ettiğini göz önünde bulundurursak hem işsizler hem de elinde belgesi olmayan çalışanlar için bu belge hayati bir önem kazanmaktadır. Yani bu belge alındığında fırsatları da beraberinde getirmektedir. Özellikle son yıllarda yaşanan iş kazalarından sonra gereken önlemlerin alınmadığı ve belgesiz işçi çalıştırıldığı tespit edilmiş ve buna yönelik denetim daha da artırılmıştır.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır?

Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir?

Mesleğin öngördüğü mesleki eğitimi almış ve ardından yapılan sınavlarda başarılı olmuş kişilere verilen belgedir. Günümüz Türkiye’sinde bu belgeye verilen önem günden güne önem kazanmaktadır. Şirketimiz ise bu uygulamayı en iyi şekilde sürdürmekte ve birçok insanı bu belgeyi almaya teşvik etmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama

Aşağıda linkini paylaştığımız siteden ; kendinizin veya kimlik bilgilerini girerek başka birinin Mesleki Yeterlilik Belgelerini ve son durumlarını, varsa muafiyetli (sınavsız) belge başvurularının sonuçlarını sorgulayabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanacak tebliğde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olacaktır. Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masrafı ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek miktarı geçmemek üzere sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Bakanlar Kurulu kararı henüz oluşturulma aşamasında olup, yayımlanmasını müteakip kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı; ulusal mesleki yeterlilik sisteminin kurulması ve işletilmesi için; teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin belirlenmesi, ulusal yeterlilik çerçevesinin oluşturulması, sınav ve belgelendirme esaslarının belirlenmesi, belgelendirme kuruluşları ile eğitim akreditasyon kuruluşlarının ulusal meslekî yeterlilik kapsamında yetkilendirilmesi ve eğitim ve öğretim kurumlarının akreditasyonuna ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

MESLEKÎ YETERLİLİK, SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21180&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

https://www.turkiye.gov.tr/myk-mesleki-yeterlilik-belgesi-sorgulama

Hangi mesleklerde “Mesleki Yeterlilik belgesi zorunluluğu aranacak? Belgesi olmayanlar için geçiş süreci ne kadar sürecek?

Tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay içinde bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olması gerekmektedir. 12 aydan sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamaz. 25/05/2015 tarihinde resmi gazetede Bakanlıkça yayımlanan ilk tebliğde yer alan 143 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmesi beklenmektedir.