Blog

Mesleki Yeterlilik Belgesinin Belirli Bir Geçerlilik Süresi Var Mıdır ve Yenileme Süreci Nasıl İlerler?

Mesleki Yeterlilik Belgesinin Belirli Bir Geçerlilik Süresi Var Mıdır ve Yenileme Süreci Nasıl İlerler?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Bazı belgelerde olduğu gibi mesleki yeterlilik belgesinin de kendi içinde belli başlı kuralları bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçını diğer blog yazılarımızda da açıkladık.

Bu yazımızda Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik sürecini detaylı olarak inceleyeceğiz.

Mesleki yeterlilik belgesinin, geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirlenmektedir. Yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş (5) sene olarak tanımlanmıştır.

Fakat sektörlere göre, mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi değişiklik göstermektedir.

Bilişim sektöründe yer alan mesleklerin dört (4) yıl olarak belirlenmiştir.

Kaynak sektöründe ise yer alan mesleklerde iki (2), üç(3) ya da altı (6) yıl olarak belirlenmiştir.

Kısaca mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi, sektöre ve iş alanına göre de değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler ulusal yeterliliklerde sektör ve iş içeriğine göre belirlenmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Yenileme Süreci Nasıl İlerler?

Mesleki yeterlilik belgesi bir süre boyunca geçerli olduğu için bu süre bitmeden belgenizi yenilemeniz gerekmektedir. Bu süreçler yine MYK ve ulusal yeterliliklerde belirlenmektedir.

Aday sahibi mesleki yeterlilik belgesi belge yenileme başvuru dönemi içerisinde belge yenileme başvurusu yapabilir.

Başvuru dönemi; belgenin geçerlilik süresi beş (5) yıl ise belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden beş ay önce, belgenin geçerlilik süresi dört (4) yıl ise belgenin geçerliliğinin bitiş tarihindendört ay önce belgenin geçerlilik süresi üç (3) yıl ise belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden üç ay önce başlar. Yani mesleki yeterlilik belgesi yenileme süreci belgenin geçerlilik süresine göre hesaplanır.

Belge geçerlilik süresi belirtilen sürelerden farklı ise başvuru dönemi başlangıç tarihi Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenir.

Belge yenileme başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez. Bu dönemler dışında başvuru yapanlar için ilk başvuru yöntemi geçerli olacaktır.

Bu nedenle her adayın mesleki yeterlilik belgesi alırken belge geçerlilik süresini iyice öğrenmenmeli ve ne zaman hangi aralıklarda yenileme başvurusu yapması gerektiğini öğrenmesi gerekmektedir.