Blog

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ustalık Belgesi Yerine Geçer Mi?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ustalık Belgesi Yerine Geçer Mi?

4 Nisan 2015 tarihi itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapıldı ve yasalaşarak yürürlüğe giren 6645 sayılı kanun kapsamında belirli mesleklerin icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren meslek dallarının yanı sıra oto alım satım işi yapanlar ve gayrimenkul sektöründe emlakçı olarak görev anlanıyor.


Yapılan bu yönetmelik değişikliğinin ardından çok sayıda kişi ise Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin ustalık belgesi yerine geçip geçmediğini merak ediyor. Bugünkü yazımızda çok sayıda meslek erbabını ilgilendiren mesleki yeterlilik belgesi nedir ve bu belge ustalık belgesi yerine geçer mi konusunu sizler için araştırdık. İşte detaylar…

 

Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.

 

Mesleki yeterlilik belgenizi aldıysanız o işte yetkin olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Bir yandan mesleki yeterlilik belgesi o işte uzman olduğunuzun anlamına gelir fakat ustalık belgesi ile aynı şey değildir.

 

Ustalık belgesi için daha farklı sınavlara girip daha farklı deneyim ve uzmanlıkları göstermek gerekir.

 

Mesleki yeterlilik belgesi, sizin o işte bilirkişi olduğunuzu o sektörde ve işte çalışmanıza engel hiçbir durumun olmadığını anlatan belgedir.

 

Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.

 

Bir başka çok sorulan soru ise; Ustalık belgesi ile mesleki yeterlilik belgesi arasındaki farklar;

 

Ustalık ve kalfalık eğitimi mesleki eğitim olarak geçmektedir. Dolayısı ile bu süreci tamamlayan kişi meslek edinmiş ustalık belgesi hak etmiş olur. Fakat mesleki yeterlilik belgesi o meslekte uzaman kişilerin ulusal yeterlilik seviyesinde görevlendirilmiş birimlerin yapmış olduğu farklı eğitim ve sınavlarla verilmektedir.

 

Ustalık belgesi aldıktan sonra mesleki yeterlilik belgesi almak için farklı bir yol izlemeniz gerekiyor demektir.

 

İki belgenin de kapsadığı farklı donanımlar dolayısı ile mesleki yeterlilik belgesi ve ustalık belgesi arasında büyük farklar bulunmaktadır.

 

Mesleki uzmanlık ( ustalık belgesi ) mesleği öğrenen kişiye, mesleki yeterlilik belgesi ise o mesleği icraa edebilecek kişiye verilen belgedir.