Blog

Mesleki Yeterlilik Belgesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mesleki Yeterlilik Belgesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçlarımda Başarılı Olduğumu Gördüm Belgemi Ne Zaman ve Nereden Alabilirim?

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav sonucunuz başarılı olarak görülmüşse yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları sınavlar sonucunda prosedürlerinde belirtilen süre zarfında belge taleplerini (MYK’) mesleki yeterlilik kuruluşuna bilgilendirmektedirler. Belge talebi mesleki yeterlilik kurumuna iletildikten sonra en geç 5 iş günü içerisinde belge ve kimlik kartları yetkilendirilmiş belge kuruluşlarına yani Certürk!’e iletilmektedir. Ardından belge sahibine belgeleri verilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonucundan Puanım Geçerli Bir Puan Olarak Gözüküyor Fakat Başarısız Olduğum Yazıyor Bu Nasıl Mümkün Oluyor?

Ulusal yeterliliklerin büyük bir çoğunluğunda kritik adımlar yer almaktadır. Kritik adım sınavın başarıyla tamamlanması için adayın mutlaka eksiksiz yerine getirmesi iş ve işlemleri ifade eder. Kritik adımlarda başarılı olamamış adaylar sınav sonucunda hangi notu alırsa alsın o sınavda başarısız sayılmaktadırlar.

Mesleki Yeterlilik Belgemi Kaybettim Yeniden Basılmasını ve Bana Gönderilmesini Nasıl Talep Ederim?

Mesleki yeterlilik belgesini aldığınız yetkilendirilmiş kuruluş bkz: Certürk ile görüşmeniz ve yeniden basım talebinizi kuruluşa iletmeniz halinde yetkilendirilmiş kuruluş talebinizi mesleki yeterlilik kurumuna iletmektedir. Yetkilendirilmiş belge kuruluşları belgesinin veya kimlik kartının yeniden basılmasını talep eden adaydan belge masraf karşılığı ile gerekli diğer bilgi ve belgeleri talep eder. Yeniden basım talepleri Mesleki Yeterlilik Kurumuna iletildikten sonra en geç 5 iş günü içerisinde belge ve kimlik kartları yetkilendirilmiş belge kuruluşu bkz: Cetürk’e iletilmektedir. Ardından kurumumuz adaya yeni belgesini teslim etmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavından Çıkabilecek Sorular ile İlgili Bir Kaynak Var Mıdır?

Mesleki yeterlilik sınavı ile ilgili bir kaynak olmaması ile birlikte Certürk belgelendirme (MYK) Mesleki Yeterlilik Kurumu mevzuatı ve akreditasyon kuralları gereği herhangi bir kaynak önermemektedir. Sınavlar Ulusal Yeterliliklerde yer alan bilgi – beceri ve yetkinlik ifadeleri, öğrenim çıktılarının ölçülmesi amacıyla yapılmaktadır.

Okuma Yazma Bilmiyorum Mesleki Yeterlilik Sınavına Katılabilir miyim?

Adayın başvuru aşamasında bu durumu bildirmesi ve talep etmesi durumunda okuma yazma bilmeyen adaylar ve görme engelli adaylar için soruları okuyacak bir kişi Certürk Belgelendirme veya gezici sınav yeri yetkilisi tarafından görevlendirilir. Bu adayların sınavları diğer adaylardan ayrı tek tek gerçekleştirilir.

Türkçe bilmeyen ve işitme engelli adaylar için sınav esnasında Certürk Belgelendirme veya gezici sınav yeri yetkilisi tarafından yeminli tercüman, okuma yazma bilmeyen adaylar için ise soruları okuyacak bir kişi görevlendirilir.