Blog

Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili Çalışan ve İşveren Açısından Merak Edilen Sorular!

Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili Çalışan ve İşveren Açısından Merak Edilen Sorular!

Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu olan bir işte çalışan eğer belgesi yoksa ne kadar süre içerisinde belge almak zorundadır?

Belgesi olmayan çalışanlar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelen tebliğ tarihinden sonra 12 ay içerisinde belge almak zorundadır.

İşverenler ise bu süreci yakından takip etmelidir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu olan bir işte belgesiz bir şekilde çalışılınırsa ne olur?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan teftişlerde ilgili mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışan kişiler kadar işverene kişi başı 950 TL para cezası uygulanmaktadır.

Belge alma zorunluluğu olan mesleklerde belge almak isteyenlere teşvik var mıdır?

Bu teşvik 2019 yılının sonuna kadar olmuştur. Belge almak isteyenlerin sınav ücretleri vb… dosya masrafları İşsizlik Sigortası Tarafından karşılanmıştır. 2020 itibari ile tüm ücretler sınava girecek ve belge almaya hak kazanacak kişi tarafından karşılanmaktadır.

Mesleki yeterlilik belgesi sınav ücretleri ve masrafları ne kadardır?

Yeterlilik Toplam Sınav Ücreti: 1140 TL

Sınavlı Belge Yenileme Ücreti: 900 TL

Belge yenileme işlemi ne kadar sürede bir yapılması gerekmektedir?

Mesleki yeterlilik belgesi kişiye verilirken belirli bir geçerlilik süresi ile verilmektedir. Bu süre dolduğunda kişinin belgeyi yenilemesi gerekmektedir.

Sınav ücretini işveren kişi yerine ödeyebilir mi ve geri ödemesi işverene geri verilebilir mi?

10 kişi ve üzeri sayıda aday için işverenler tek bokta başvurusu yaparak adayların sınav giriş ücretlerini verebilirler. MYK, mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan kişi teşvikten faydalanıyorsa kişinin sınav ücreti işverenine tekrar ödenebilir.

Mesleki yeterlilik belgesini hangi kurum ve kuruluştan alınacağı nasıl öğrenilir.

Mesleki yeterlilik belgesini almak isteyen kişi öncelikle www.myk.gov.tr adresinden meslek ve şehir seçimi yaparak yetkilendirilen kurumu görebilir. Bu kurumlara başvurarak ve iletişime geçerek sınavlara başvuru yapabilirler.

Kuruluşların yapmış olduğu teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaylar mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanırlar. Ve yine başvurmuş olduğu kurum aracılığı ile belgelerini alabilirler.