Blog

Mesleki Yeterlilik Belgesi Güncel Haberleri

Mesleki Yeterlilik Belgesi Güncel Haberleri

Mesleki Yeterlilik Belgesi Güncel Haberleri

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılandı!

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında belgeyi alan 885 bin kişinin, 775 milyon lira tutarındaki sınav ve belge ücretlerinin karşılandığını bildirdi.

 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında 885 bin kişinin 775 milyon TL tutarındaki sınav ve belge ücretlerinin karşılandığını bildirdi.

Bakan Selçuk, sınav ve belge ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandığını, çalışan ve işverenlere ilave mali yük getirmediğine dikkat çekti.

Mesleki yeterlilik belgesiyle nitelikli işgücünü artırmayı ve iş kazalarını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Selçuk, “03/10/2019 tarihinde yayımlamış olduğumuz son tebliğde yer alan 26 meslek ile birlikte belge zorunluluğu getirdiğimiz meslek sayısını 143’e çıkardık. Sınav ve belgelendirme faaliyetleri sonucunda 2019 ve 2020 yıllarında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında 540 bin kişinin Mesleki Yeterlilik Belgesi almasını sağladık. Yine bu belgeyi alanların 515 milyon TL tutarındaki sınav ve belge ücretlerini İşsizlik Sigortası Fonundan karşıladık.” şeklinde konuştu.

 

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGELİ İŞGÜCÜ SAYIMIZ 1.148.780 BİNİ AŞTI”

 

Mesleki Yeterlilik Kurumunun, iş dünyası ile birlikte çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu meslek standartlarını belirlediğini kaydeden Bakan Selçuk, “Belirlenen standartlara uygun olarak uluslararası akreditasyon kuralları çerçevesinde yapılan kalite güvencesi sağlanmış bir ölçme ve değerlendirme sistemi ile iş gücümüzün mesleki bilgisinin yanı sıra mesleki beceri ve yetkinliklerini ölçerek uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesinin düzenlenmesini sağlıyoruz. Yapılan bu sınavlar sonucunda mesleki yeterlilik belgeli işgücü sayımız artarken, 1.090.035 kişi toplamda 1.148.780 belge almış durumda. Bu doğrultuda nitelikli ve belgeli işgücü ile ülkemizin küresel ekonomide rekabet edebilirliğinin artmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

52 bin kadın mesleki yeterlilik belgesi aldı

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2023 hedefleri doğrultusunda belirlenen mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayının 1 milyon kişiyi aştığını belirterek, "Bugüne kadar 969 bin 266 çalışan mesleki yeterlilik belgesine sahip oldu. Bu işgücünün şimdilik sadece 52 bini nitelikli ve belgeli kadınlarımızdan oluşuyor. Bakanlık olarak her zaman kadınlarımızın ve çalışanlarımızın yanındayız. Hedeflerimiz doğrultusunda nitelikli ve belgeli kadınlarımızın sayısı katlanarak artacak"' dedi.

Selçuk, nitelikli ve belgeli kadın iş gücünün turizm, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri, toplumsal ve kişisel hizmetler, ticaret, tekstil, hazır giyim, deri, iş ve yönetim, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, otomotiv, kimya, petrol, lastik ve plastik, makine gibi sektörlerde yoğunlaştığın kaydetti.

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi İlk Defa Mardin’de Verilmeye Başlandı!

 

Belge zorunluluğu olan meslek branşlarında istihdamın yaygınlaşması ve Mardinlilere ücretsiz başvurma ve belge imkanı sağlamak için harekete geçen Budak eğitim Danışmanlık bölgede ilk kez Mardin'de bu hizmeti vermeye başladı. Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı sertifikalı eğitim programları düzenleyen merkezden sertifika sahibi olanlar E-Devlet üzerinden sertifikalarını sorgulayabiliyor, karekodlu belge oluşturabiliyor. Bu işçileri istihdam eden işverenler ise sigorta prim muafiyetinden faydalanabiliyor.

 

 

Nitelikli işgücünün artırılması, işgücü ve istihdam bağının güçlendirilmesi ve iş kazalarının en aza indirgenmesi doğrultusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı hizmet veren Mesleki Yeterlilik Kurumu ile işbirliği yapan Budak eğitim Danışmanlık bölgemizde bir ilki daha gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Budak Eğitim Danışmanlık Merkezi Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Kanunu ve buna bağlı mevzuat dahilinde belge zorunluluğu olan meslek branşları için başvuru merkezi olarak hizmet vermeye başladı.