Mesleki Yeterlilik Belgesi hem işçinin sağlığı ve güvenliği hem de işverenin daha kalifiye personel çalıştırması açısından son derece önemli bir belgedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlar tarafından verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi 5544 sayılı kanun gereğince tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarının yanı sıra oto galeri, emlak vb. meslek dallarında çalışan ya da çalışmayı düşünen kişiler içinde zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısıyla MYK belgesi olmayan birçok meslek dalı belgesiz olarak artık faaliyetlerde bulunamayacaktır. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için ise Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) internet sitesi üzerinden Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan belge vermeye yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlarına başvuru yapmanız gerekiyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak Neden Zorunlu?
Bakanlık tarafından yayınlanan son tebliğler ile toplamda 117 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunlu hale getirilmiştir. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren meslek dallarında çalışanlar için alınması zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi hem işçi hem de işveren için yeterliliklerinin kanıtlanması açısından önemli kriterlerden biridir. Ulusal yeterlilikler baz alınarak yapılan ölçme değerlendirme sonucu verilen bu belge ile mesleğiniz ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliğinizi kolayca ispatlayabilirsiniz.
Bu sistem ile işvereneler daha kalifiye personel çalıştırabilmekte ve belge sahibi olan kişiler yaptıkları iş başvurularında öncelikli olarak tercih edilebilmektedir. Ayrıca belge almak için başvuru yapan kişiler katıldıkları eğitimler sonucu hem mesleklerinin inceliklerin öğrenebiliyor hem de kişisel gelişimlerine büyük bir katkı sunmuş oluyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitim ve Sınavları
Mesleki Yeterlilik belgesi almak üzere yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan başvuru işlemleriniz sonrasında eğitime tabii tutulduktan sonra belgeyi alabilmek için ayrıca bir de sınava girmeniz gerekiyor. Bu sınavlar teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştiriliyor ve yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular soruluyor. Sınavda başarısız olmanız halinde 2 kez daha ücretsiz olarak sınava girme hakkı size tanınıyor. Hangi aşamada başarısız olduysanız sadece o aşamanın sınavına girmeniz yeterli olarak görülüyor. Örneğin; pratik sınavdan geçip, teorik sınavda başarısız olduğunuzda sadece teorik sınava ikinci kez girmeniz gerekiyor. Kısacası mesleki yeterlilik belgesi için başvurduğunuzda toplamda 3 kez sınav hakkınız bulunuyor.